Egy nagyon könnyű kenyeret osztok meg most veletek.
Formában szoktam sütni, pihe puha kívül belül. Most tej helyett csak vizet használtam, hogy a kisfiamnak is nyugodt szívvel adhassak.
Aki a ropogós kenyereket szereti az ne formába süsse hanem rendesen a sütő aljába egy kis vízzel.
Hozzávalók:
47,5 dkg liszt, 2 csapott tk. só, 2 ek. cukor, 2,5 dkg élesztő, 2,5 dkg vaj, 2 dl langyos tej, 1 dl langyos víz.
Elkészítés:
A dagasztógépembe rakom az alapanyagokat. Először a lisztet, majd a sót, cukrot, vajat, vizet és legvégül belemorzsolom az élesztőt. Körülbelül 10 percig dagasztom, majd tálba teszem lefedem és kb. 2 órát kelesztem. Óvatosan kifordítom a tálból és egy kicsit átgyúrom, hogy a levegő távozzon a tésztából. Megformázom a formának megfelelőn és fél órát kelesztem még. Közben a sütőt 200 fokra előmelegítem és 40 perc alatt készre sütöm.