Apukám minden csütörtökön kimegy a Bosnyák téti piacra és mindig megkérdezi kérek-e valamit. Most is így történt. Összeírtam neki a listát, és miközben írtam eszembe jutott, hogy milyen finom barheszt lehet kapni egy péknél. De megvétel helyett, gondoltam egyet és megsütöttem magamnak.
Nagyon finom lett.
Az alaprecept Tóthné Libor Mária: Limara praktikái című könyvéből van.
Lássuk, hogyan is készül ez a mákos kalács :)

Hozzávalók:
50 dkg Bl55 liszt, 2 ek burgonyapehely, 1 tk. só, 1 ek. cukor, 2 tojás, 1 tojássárgája, 2 dl víz, 3 ek. olaj, 2 dkg friss élesztő
Tetejére: 1 egész tojás felverve, egész szemes mák
Elkészítés:
Minden hozzávalót a dagasztógépembe tettem és körülbelül 10 percig dagasztottam. Akkor jó a tészta ha nem ragad a kézhez és az edény falához sem. Tálba tettem és lefedtem ott további 2 órán át kelesztettem. (Elmentem közben itthonról azért kelesztettem most ennyi ideig).Óvatosan kifordítottam a tálból és egy kicsit átdolgoztam a tésztát, gömbölyítettem és négy egyforma részre vágtam (legalábbis megpróbáltam). 15 percig pihentettem. Pihentetés után négy egyforma rudat sodortam belőle és meghajtogattam a kalácsot. Megkentem a felvert tojással és fél órán keresztül újra kelesztettem. Félidőben bekapcsoltam a sütőt 170 fokra. Amikor letelelt a fél óra megkentem újra tojással és bőségesen megszórtam mákkal. 40 perc alatt készre sütöttem.